Positivt ledarskap!

Det stod det om i senaste nummret av hundsport. Var rätt så intressant. Det stod att man kunde samla poäng, mellan hunden och ägaren. Den som får "sista ordet" får poäng, så fattade jag det som iallafall. Och ägaren ska ju då ha mera poäng än hunden när dagen är slut, om allt står rätt till :)
Tex om hunden gnäller och vill ut, öppnar man då bara dörren och låter hunden springa ut så får hunden poäng. Men säger man åt hunden att sitta, öppnar dörren, och låter inte hunden springa ut föräns man har sagt Varsågod, så får man själv poäng. Samma sak då om man ska ta på koppel o så först, då kan man för att få ännu mer poäng gå ut ur dörren före hunden medans hunden sitter kvar på mattan, och sen säga varsågod! 
Det var lite sånna förslag. Om man kommer till en korsning och man själv tvekar på vilken väg man ska gå idag, och hunden drar åt hena hållet, följer man då hunden så får hunden poäng, tar man andra hållet så får man själv poäng :)

Min käre träningskamrat som jag skrivigt om innan gav mig också bra tips igår. Wilma har ju under de senaste månaderna blivit myycket bättre på att gå i koppel. Men jag känner att jag vill ställa högre krav på henne, och jag märker att jag rycker och säger "här" till henne alldeles för många gånger på en promenad. Om jag tycker att jag har fått göra det för länge på promenaden och hon fortfarande bara lyssnar just dom 2 sekunderna när jag säger det, så lägger jag ner henne på sidan och lutar mig över henne, för att visa att hon är under mig. Det brukar funka, då går hon bättre efter det. Så egentligen så ska jag ju göra det mycket tidigare på promenaden för som L sa, vad är konsekvensen av att hon inte lyssnar?? nä, vad är det? det är ju egentligen inget annat än att jag blir arg! Och till slut då lägger ner henne. Imorse så körse jag stenhårt från början. Jag ryckte och sa Här kanske 4-5 ggr. Och när hon fortfarande flöt ut från mig efter jag sagt det så tog jag henne i nackskinnet och drog henne till mig. Då fattade hon! jag fick göra det en gång till senare på promenaden men hon förstod ju, och när hon gick bra så fick hon beröm och godis. Så belöningen för att gå bra är glad matte som ger beröm och godis, konsekvensen av att gå mindre bra är arg matte som drar i nackskinnet. hon valde ganska snabbt beröm och godis :)

Vi pratade också om att wilma inte kommer när jag ropar in henne från trädgården. Då kom vi fram till att jag ska inte ropa på henne mer än 2 ggr. Det hjälper inte att stå i dörren och bli arg och ropa högre, för jag vet ju att hon hörde mig redan första gången. Så har hon inte kommit då så ska jag bara gå ut och ta henne i nacken och dra in henne, låter kanske hemskt men jag gör ju det inte hårt, blir det hårt så är det för att hon stretar emot, och jag lyfter ju henne inte utan böjer mej nu ner så min hand är på hennes nivå. Jag skulle ju då göra detta i går kväll eftersom hon inte kom. Och när jag gick ut så visste hon vad som väntade, så när jag kom nära så gör hon ett rus och sticker iväg från mig, så stannar hon till, jag går mot henne och hon sticker runt mig och in. Då sa jag stanna, hon stannade precis vid dörren, jag tar henne i nacken och drar in henne dom sista metrarna. Sen "sitt" på mattan och sen varsågod. Inget tjat och snack om "här", för det har jag redan sagt!
Men jag är osäker på om detta var rätt, eftersom hon stack ifrån mig och var på väg in...jag vet inte. Jag hoppas ju att detta blir resultat av att hon vet vad som blir konsekevensen av att hon inte kommer in när jag ropar, och att hon då väljer att komma när jag ropar...för då får hon ju såklart beröm och godis!!

Vi varj u och tränade igår. Alice är rätt så bra nu. Hon har ju lärt sig apporten när vi gjort det inne, greppar den fint och bra..men ute så gick hon tillbaka till att ta den i sidan så den hänger och dinglar..Så vi får öva mera helt enkelt. 
Vi körde ju rutan första gången igår! Jag la en korvbit på et lock i rutan, hon var med när jag gjorde det. Sen gick vi en bit ifrån, kanske 4-5 meter. Också sa jag varsågod..haha, alice är lite korkad. Hon förstod inte riktigt vad jag menade att hon skulle få, hon började nosa i marken och leta och gick till slut in i rutan fast från fel sida :) men men...vi gjorde det bara några gånger och hon förstod la kanske lite bättre efter några gånger..men det är kul med nytt moment..! Roligt att träna nya grejjer. man lär liksom känna sin hund bättre. Nu måste jag ju känna av hur hon lär sig bäst, för att lära henne vad jag vill på bästa sätt. det är roligt :)

Nähe. Nu ligger hundarna mätta och utslagna för ett tag iallafall, Så jag ska baka cheesecake för att se om den blir god så jag kan göra den när jag fyller år tänkte jag :)

  
Kom ihåg att det är Copyright på alla bilder!

Kommentarer
Postat av: Lotta

Du är duktig du som orkar. Tellus skulle inte bry sig ett skit om jag tar han i nackskinnet på promenaderna.

2010-03-15 @ 17:33:59
URL: http://nilss0n.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0